table of contents1965 Cadillac Technische bijzonderhedenUitrusting Prijzen1964 Specifications 1966 Specifications

Technische bijzonderheden van de Cadillac 1965
Series "FLEETWOOD" en "DE VILLE"
MOTOR
Supervierkante 8-in-V kopkleppenmotor. Boring en slag 104,9 x 101,6 mm. Zuigerverplaatsing 7,03 liter. Compressieverhouding 9,2 : 1. Max. vermogen 313 pk bij 4400 omw/min. Max. koppel 61,82 kgm bij 2800 omw/min.

ZUIGERS
van aluminiumlegering beperken de wrijving tot het minimum. Zuigerkop van een nieuwe vorm, die een krachtige werveling en daardoor volledige verbranding van het gasmengsel verzekert. Twee compressieveren, waarvan de bovenste een speciale behandeling met molybdeen onderging, wat de slijtage van de cilinderwand vermindert. Olieschraapveer met expander. Wigvormige verbrandingskamers. Vijfmaal gelagerde krukas.

CARBURATOR
Viervoudige valstroomcarburator met anti-percolatie-inrichting, die een soepele motorwerking verzekert bij langdurig stationair draaien. Automatische choke. Twee benzinefilters (een op de motor en een in de tank).

SMERING
Onder druk, met <<full flow>> oliefilter, dat speciaal schuin is gemonteerd om de toegankelijkheid te vergemakkelijken.

ELEKTRISCHE INSTALLATIE
12 volts.

KOELSYSTEEM
Nieuwe radiateur met horizontale waterstroom. Verzekert een doelmatiger warmte-afvoer en zorgt samen met de nieuwe ventilator, waarvan de zeven bladen met de computor elektronisch zijn geprofileerd, voor een geruislozer koeling.

TURBO HYDRA-MATIC TRANSMISSIE
Volkomen automatische transmissie met koppelomvormer (nieuwe stator met schoepen met veranderlijke spoed) en een planetair tandwielstelsel ; zorgt voor extra drijfkracht aan de wielen door onmiddellijke en progressieve vermenigvuldiging van het koppel. Selector met 6 standen (dubbele <<Drive>> stand : een voor normaal vooruitrijden en een voor speciale prestaties). Overbrengingen van het tandwielstelsel : laagste versnelling 2,48: 1, tussenversnelling 1,48: 1, hoogste versnelling 1,00 : 1, achteruit 2,07 : 1. Bovendien maximale vermenigvuldiging door koppelomvormer 2,00 : 1. Op de Fleetwood Limousine heeft de stator vaste schoepen en is er één enkele <<Drive>> stand.

DRIJFAS
As uit één stuk, met aan ieder uiteinde een homokinetisch gewricht, zodat een buitengewoon zachte en geruisloze krachtsoverbrenging verzekerd is. Op de Fleetwood Limousine : tweedelige drijfas met drie kruiskoppelingen.

ACHTERAS
Hypoïd vertanding. Overbrenging 2,94 :1 (3,36: 1 op de Fleetwood Limousine).

VERING
Vóór : onafhankelijke ophanging met schroefveren en kogelgewrichten. Nieuwe wielgeleiding met in rubber geankerde tractiestangen, die verder van elkaar zijn geplaatst waardoor de stabiliteit is verhoogd, en die een achterwaartse wielafwijking mogelijk maken, waardoor stoten doelmatiger worden opgevangen. Achterwielophanging met schroefveren, die thans op het achterashuis rusten en aldus de rubber bussen van de onderste draagarmen ontlasten van de rechtstreekse veerbelasting. Vier draagarmen. Nieuwe ultra-preciese asuitlijning, dank zij twee nieuwe schuin geplaatste bovenste draagarmen, met ver van elkaar verwijderde draaipunten wat de stabiliteit merkelijk ten goede komt. De nieuwe achterwielophanging zorgt er bovendien voor, dat het doorzakken van de achtersteven bij flitsend accelereren nog met twee derden verminderde. De speciale Cadillac schokbrekers met nylon zuigers zijn hermetisch gesloten door een vulling met freongas, wat dampbelvorming in de vloeistof uitsluit; de vloeistof is ongevoelig voor temperatuurschommelingen.

REMMEN
Drievoudig remsysteem : twee volkomen gescheiden afzonderlijke systemen voor voor- en achterwielen ; ieder van deze remsystemen heeft zijn eigen vloeistofreservoir en eigen hoofdremcilinder, zodat het ene stel in werking blijft, zelfs als het andere zou uitvallen : bovendien kan de parkeerrem met pedaalbediening als hulprem worden gebruikt. Zelfbijstellende remmen worden automatisch bijgesteld als bij het achteruitrijden wordt geremd. Trommels met koelvinnen. Werkzaam remvoeringoppervlak 1314 cm2 (1339 cm2 op de Fleetwood Limousine). Servo-remmen op alle modellen. Breed rempedaal, op nagenoeg dezelfde hoogte als het gaspedaal gemonteerd om snel verplaatsen van de voet te vergemakkelijken. De parkeerrem wordt automatisch afgezet bij het starten van de motor en het inschakelen van de transmissie.

STUURINRICHTING
Hydraulisch concentrisch servo-stuur, met worm en moer op kogelkringloop. Overbrenging 18,2 : 1. Draaicirkelstraal 6,81 m (bij 60 Special 6,98 m, bij Limousine 7,31 m.)

CHASSISRAAM
Nieuw frame over de gehele omtrek van de carrosserie, biedt een maximum aan bescherming en stevigheid en maakt het mogelijk de vloer en de interieurtunnel te verlagen. Langsliggers in doosprofiel. Buitengewoon torsiestijf X-vormig chassisraam met buisvormig middenstuk bij Fleetwood limousine.

BANDEN
Binnenbandloze banden met witte flanken 9.00 x 15 - 4 ply met nylon versterking. (8.20 x 15 - 6 ply met rayon versterking op Fleetwood limousine).

INHOUD
Benzinetank 98,4 liter. Oliecarter (verversen, zonder filter) 3,8 liter. Koelsysteem 16,3 liter (18,6 liter bij Fleetwood Limousine).

AFMETINGEN
Wielbasis 3,29 m (bij Special Sedan 3,38 m, bij Fleetwood Limousine 3,81 m). Spoorwijdte 1,59 m (bij Fleetwood Limousine 1,55 m). Totale lengte 5,69 m (bij 60 Special Sedan 5,78 m, bij Fleetwood Limousine 6,19 m). Breedte 2,03 m. Hoogte van de 60 Special Sedan 1,42 m, van de Coupe de Ville, de Convertible en de Hardtop Sedan De Ville 1,39 m, van de Sedan De Ville 1,41 m, van de Fleetwood Limousine 1,50 m.

General Motors behoudt zich het recht voor, te allen tijde, constructie en uitvoering van zijn produkten te wijzigen, zonder verplichting vroeger geleverde wagens dienovereenkomstig te veranderen. De aankoop kan op gunstige voorwaarden gefinancierd worden door de G.M.A.C.C. De dealer verstrekt gaarne inlichtingen.
G E N E R A L   M O T O R S   C O N T I N E N T A L
Naamloze Vennootschap
ANTWERPEN   Handelsr. van Antw. nr 1786   ROTTERDAM

Overal waar U met uw Cadillac reist, treft U dit uithangbord aan als bewijs dat er een General Motors Service Station is gevestigd waar U van deskundige verzorging van uw wageb tegen een gunstig tarief zeker kunt zijn.

LITHO IN U.S.A.

table of contentsUitrusting Prijzen1964 Specifications 1966 Specifications