table of contents1965 Cadillac Serie CalaisSerie De Ville Uitrusting1964 Sixty-Two Series 1966 Calais Series

CADILLAC - SERIE CALAIS

CALAIS COUPE

DE SERIE CALAIS - DE ZAKELIJKE WAGEN MET CADILLAC PRESTIGE

De <<Calais>> serie is de jongste aanwinst van Cadillac. Zij biedt nog meer aantrekkelijkheden dan de befaamde <<Sixty-Two>> serie, die zij vervangt. De <<Calais>> is inderdaad bestemd voor de automobilist, die zich bij zijn keuze vóór alles door praktische overwegingen laat leiden, maar toch de vele aangename voordelen van de meest verzorgde wagen uit de topklasse niet wil missen. Daarom biedt de <<Calais>>, naast zakelijkheid ook de luxe, het comfort en de distinctie die U alleen van een Cadillac kunt eisen. De <<Calais>> serie omvat drie modellen : een coupe, een 4-deurs hardtop en een 4-deurs sedan. De <<Calais>> modellen hebben een wielbasis van 3,29 m en zijn uitgerust met een totaal nieuw frame, waarvan de langsliggers langs de carrosserie-omtrek lopen. Dit nieuwe frame-type verzekert niet alleen een betere bescherming van de chauffeur en de passagiers, maar waarborgt ook een grotere wegvastheid. De nieuwe voorvering en achterwielophanging maken het rijden in een <<Calais>> tot een ongekende sensatie : zo zacht, zo stabiel, zo geruisloos... Ook op gebied van prestaties heeft de <<Calais>> heel wat in zijn mars. De chauffeur van een <<Calais>> heeft het commando over een van 's werelds beste krachtbronnen : de Cadillac 8-in-V-motor - en hij hoeft daarvoor helemaal geen inspanning te leveren, want hij beschikt over de Turbo-Hydra-Matic transmissie, die door haar stator met veranderlijke spoed van de schoepen voor progressieve en tevens flitsende acceleraties zorgt.

De nieuwe carrosseriestijl van de Cadillac 1965 is eveneens door de <<Calais>> modellen overgenomen. U merkt het aan de vertikale opstelling van de tweeling-koplampen waardoor het vorstelijk voorkomen van de Cadillac nog beter uitkomt. Geraffineerde, functionele vormgeving blijkt uit het kleinste detail : dat ziet U zelfs aan de deurhandles.

De royale ruimte van de Cadillac is spreekwoordelijk. Zij is een van de factoren, die het onovertroffen comfort van de Cadillac bepalen. De ruime afmetingen beletten echter niet, dat de <<Calais>> verrassend wendbaar en buitengewoon licht te sturen is. Op het eerste gezicht zou men dit van een zo grote wagen niet verwachten. En toch is dit voor een Cadillac normaal : niet zonder reden maakt hij aanspraak op de titel van de meest geperfectioneerde automobiel ! Een Cadillac besturen is daarom een plezier : het servo-stuur, de servo-remmen (met drievoudig remsysteem !) en de automatische Turbo-Hydra-Matic transmissie, die ook op de <<Calais>> modellen standaard uitrusting zijn, maken dat de chauffeur van een Cadillac het woord <<inspanning>> radicaal kan vergeten ! Kijk terloops ook naar de wielen : juweeltjes van vakmanschap !

De hierboven afgebeelde banden met witte zijvlakken en drie biesjes zijn op speciale bestelling en tegen bijbetaling leverbaar. De speciale vorm van velg en band komt de voordelen van de nieuwe wielophanging ten goede: de wegligging in bochten en bij hoge snelheid is nog beter en het sturen is accurater. Zoals bij alle Cadillacs worden ook bij de <<Calais>> modellen de achterspatborden harmonisch afgesloten door het verchroomde huis van de achterlichten, een aantrekkelijk sierelement dat extra reliëf geeft aan de fraaie, gestrekte lijn van de wagen. Maar de <<Calais>> is even praktisch als mooi. De bagageruimte bijvoorbeeld heeft zulke royale afmetingen dat ook het gezin, dat gewend is alles mee te nemen, tevreden kan zijn. Al wat mee moet, kan mee.

CALAIS COUPE
Uitsluitend leverbaar op speciale bestelling


CALAIS HARDTOP SEDAN
Uitsluitend leverbaar op speciale bestelling


CALAIS SEDAN
Uitsluitend leverbaar op speciale bestelling
Door hun smaakvolle bekleding en fraaie afwerking dragen de interieurs evenzeer als de technische uitrusting van de Calais het onmiskenbare stempel van de Cadillac-perfectie. De grote neerklapbare armsteun in het midden van de voorbank van de coupe (links) en in de achterbank van de 4-deurs modellen (in het midden van de hardtop en rechts de sedan) maken het mogelijk deze zitbanken in twee gemakkelijke clubs om te toveren.

table of contentsSerie De Ville Uitrusting1964 Sixty-Two Series 1966 Calais Series